divendres, 28 de juny del 2013

Encara no has vist 'Ser refugiat a Barcelona'?

“La Lluïsa i la Brisa es fan molt amigues i ho comparteixen tot, fins i tot el dolor per la mort de persones estimades o la por i el desconsol de la fugida, però també la il·lusió de tirar endavant, de resistir i de viure”.
Avui a l'escola hem tingut una classe molt especial. Ens hem connectat al canal You Tube del Comitè Català de l'ACNUR per veure el curtmetratge 'Ser Refugiat a Barcelona'.

Aquest documental parla sobre la vida a l’exili i la capacitat d’acollida de la nostra ciutat. I ho fa amb molt respecte i emoció cap als seus protagonistes, la Kaissa, el Mamadou i la Romina, tres persones, en situación legal diferent, amb impressionants històries de coratge i supervivència, que han hagut de fugir dels seus països, perseguits per defensar la seva cultura i els seus drets.



El curtmetratge ‘Ser refugiat a Barcelona’ es va presentar al Col·legi de Periodistes de Catalunya, el 19 de juny, amb motiu del Dia Mundial del Refugiat. Realitzat i editat per Roberto Martin (Metrocurt) i produït per Catalunya amb ACNUR, també ha comptat amb les nostres voluntàries i becàries Montse Barba (entrevistes, guió i suport a l’edició), Patricia Ruber i Blanca Lago (transcripcions).

Aquest vespre farem una projecció especial a Sant Sadurní d'Anoia, on també realitzarem activitats amb els més petits, amb el Circuit de Tallers "Fem-los Créixer", basat en el recurs  Jo em dic Brisa, i tu?

No us explicaré molt més. Podeu veure la història de la Kaissa, el Mamadou i la Romina en aquest documental. Amb els vostres comentaris i compartint el vídeo podeu contribuir que li pertanyi cada vegada a més persones. No creeu que tothom hauria de conèixer-la?



dijous, 20 de juny del 2013

Avui és el Dia Mundial de les Persones Refugiades



Tant que se l’estima, ella, el seu ametller! Qui l’abraçarà ara?

La vulneració dels drets humans a causa dels conflictes bèl·lics, i persecucions per motius de raça, religió, opinions polítiques, o pertinència a un grup social determinat han provocat que avui dia hi hagi al món més de 45 milions de persones que han hagut de fugir de la seva llar.

El Dia Mundial del Refugiat, Catalunya amb ACNUR vol retre un homenatge al valor i coratge d’aquestes persones. Són milers de famílies refugiades que cada dia es veuen obligades a abandonar-ho tot al seu país, fugint de la guerra i la intolerància.  

A finals del 2012 al món hi havia 45.2 milions desplaçades a la força, un 6,3% més que l'any anterior. És a dir, cada 4,1 segons una persona ha de marxar de la seva llar víctima de les violacions dels Drets Humans. (Informe 'Tendències Globals' de l'ACNUR).

Educar en valors: 'Jo em dic Brisa, i tu?


A través del recurs educatiu Jo em dic Brisa, i tu? volem apropar aquesta realitat als infants. Una situació de la que poden haver sentit parlar al seu entorn o als mitjans de comunicació, però que no coneixen en profunditat.

Volem desenvolupar el seu esperit crític, fomentant valors de tolerància, respecte i solidaritat des de ben petits,  tal i com ho fem amb els estudiants de Secundària amb Escoltem els refugiats. Durant el curs 2012-2013, aquest projecte ha apropat a  més de mil nois i noies històries en primera persona de refugiats i refugiades  que viuen a Barcelona.  En concret,  han conegut a la Romina, la Kaissa, el Senagbé, el  Modika o el Mamadou, persones que han lluitat contra les vulneracions dels seus drets més bàsics i s’han vist forçades a migrar, històries colpidores d’exili però també grans exemples de valentia i superació.

Us convidem a participar avui en els actes que organitza el Comitè Català de l’ACNUR, juntament amb d’altres organitzacions que treballen en la defensa dels Drets Humans i que donen suport a les persones perseguides.

Gràcies pel vostre suport!

Imatges: A la esquerra, il·lustració del conte 'L'ametller no va poder fugir'. Comitè Català de l'ACNUR.  A la dreta, una família de refugiats malians porten les seves pertinences als vehicles que els traslladaran de Damba a Mentao. UNHCR/B. Sokol


dimecres, 19 de juny del 2013

Preparant el Dia Mundial de les Persones Refugiades

"Caram! Quina feinada que tindrem a enviar cartes a tot el món! Caldrà que ens organitzem molt i molt bé."

Un refugiat sirià arriba a Jordania.  Imatge: UNHCR. Q Laban-Mattei

Has consultat ja la publicació d'ACNUR ‘La situació dels refugiats al món’? Avui és un bon dia per fer-ho, ja que demà, 20 de juny, és el Dia Mundial de les Persones Refugiades. 

Jo em dic Lluïsa i, com la Brisa, sóc part del relat ‘L’ametller no va poder fugir’, del que són autores la Pepi Soto i la Pia Vilarrubias. Aquesta història és l’eix il·lustrat del recurs educatiu de Comitè Català de l’ACNUR, Jo em dic Brisa, i tu?

El nostre relat de ficció té una base real en les emocions i l'experiència de les persones refugiades a les quals recolzem des del Comitè Català de l'ACNUR. I també en la nostra pròpia cultura, perquè no és imprescindible esmentar altres països per entendre el que suposa el desplaçament forçat per a les persones i les comunitats. A Catalunya, l'exili va deixar una petjada en la nostra història i el nostre desenvolupament social. I també moltes històries familiars de separació, incertesa, dolor…

La Lluïsa
A més, actualment convivim amb persones refugiades d'altres països a les nostres ciutats. I tres d'ells, la Kaissa, la Romina i el Mamadou són protagonistes de ‘Ser refugiat a Barcelona’, un curt documental que es presenta aquesta tarda en el Col·legi de Periodistes de Catalunya, com a obertura als actes oficials pel Dia Mundial del Refugiat.

Si no pots assistir a l'estrena, no et preocupis, ho compartirem amb tu a través d'aquest bloc i de les nostres xarxes socials i podràs veure-ho en qualsevol moment.


El Dia Mundial del Refugiat és una data important per reclamar més suport i protecció a les persones refugiades. Per això, demà dia 20, tenim diversos actes previstos als quals et convidem a participar:

  • Lleida: “Colòmbia en viu: Els drets humans a reflexió"Taula Rodona sobre “Les dimensions de la Situació a Colòmbia: Drets Humans i Desplaçament Forçat en el marc del procés de pau”, a les 20:30 al Café Teatre de l’Escorxador (c/Roca Labrador, 4, bis, Lleida). 

  • Barcelona: Acte del Dia Mundial de les Persones Refugiades organitzat per l’Ajuntament de Barcelona. Testimoni de quatre persones que han estat refugiades en algun moment de la seva vida. A les 18 hores a la Biblioteca Jaume Fuster (pl. Lesseps, 20-22).

‘Jo em dic Brisa, i tu?’ torna el curs 2013-2014

“Un dia van venir molts avions i van llençar bombes sobre les cases del nostre poble que van començar a cremar. Per això vam haver de marxar.”

La Brisa
Hola. Sóc la Brisa, protagonista del recurs educatiu del Comitè Català de l'ACNUR Jo em dic Brisa, i tu? El meu personatge va néixer a l'abril de 2011 com a part del relat L'ametller no va poder fugir, al voltant del qual s'articulen totes les activitats que duem a terme amb nens i nenes de 6-12 anys en centres de Primaria i espais de lleure: tallers, jocs, debats, lectures...

Al món hi ha més de 45 milions de persones desarrelades per la força, a causa de guerres, conflictes armats i violacions del Drets Humans. Una xifra que augmenta any rere any. Les crisis humanitàries de Síria i Mali són exemples d'actualitat de com un conflicte pot canviar de sobte la vida de milers de persones innocents. I, com a part de la seva educació en valors, els infants no es poden quedar al marge.  És important que coneguin què significa ser refugiat i en què consisteix la condició d’asilat, donat que és un dels Drets Humans bàsics. La meva història i la de la meva família són un bon vehicle per a això: és un conte sobre solidaritat, pèrdua, supervivència i, a l’hora, esperança.

Gràcies a la col·laboració del alumnes i educadors del CEIP Igualada i de l’Esplai Espurnes d'Esplugues i el CAU Igualada durant aquest mes de juny hem fet diverses proves pilot per construir un circuit de tallers de cara al proper curs 2013-2014 i oferir-ho  a centres educatius i espais de lleure de la província de Barcelona.

Proves pilot a l'Escola Montbou. Juny 2013.
Volem comptar amb la vostra col·laboració, com a pares, educadors o entitats. No dubtis en descarregar el recurs o sol·licitar informació.