Coneix la Malala

Malala Yousafzai es dirigeix ​​als delegats juvenils de l'Assemblea de la Joventut de les Nacions Unides. ©UNICEF/Susan Markisz

"L'educació és l'únic camí per canviar el món". (Malala, 12/07/2013)

Malala Yousafzai s'ha convertit en un símbol del dret de tots els nens i nenes del món a rebre una educació digna. Aquesta jove pakistanesa va ser tirotejada a l'octubre de 2012 per un grup de talibans a la vall del Swat. A través del seu bloc 'Diari d'una nena pakistanesa', que va començar als 11 anys, relatava la seva odissea i la de les seves amigues per poder anar a l'escola, l'impacte emocional que li provocava la violència així com la por i les amenaces que patia:

"Vaig tenir un somni terrible ahir amb helicòpters militars i els talibans. He tingut aquests somnis des del llançament de l'operació militar a Swat. La meva mare em va fer l'esmorzar i vaig anar a l'escola. Tenia por d'anar a l'escola a causa que els talibans havien emès un edicte que prohibeix que totes les nenes assisteixin a l'escola". ('Diari d'una nena pakistanesa', BBC)
 
"En el meu camí de l'escola a casa, vaig escoltar a un home dir "et mataré". Vaig apressar el pas i després d'un temps vaig tornar a mirar si l'home seguia venint darrere meu. Però, per al meu gran alleujament, estava parlant pel mòbil i deuria d'haver estar amenaçant a algú per telèfon". ('Diari d'una nena pakistanesa', BBC)

Després de l'atemptat, la família de Malala es va traslladar amb ella a Birmingham, Anglaterra, on resideixen actualment. Malala es va recuperar poc a poc de les seves ferides i la seva valentia va començar a donar la volta al món. La comunitat internacional i els mitjans de comunicació van donar a conèixer a través dels seus testimonis la situació de cinc milions de nenes al Pakistan, que, com Malala, tenen prohibit anar a l'escola. Nens i nenes de tot el món inicien el moviment 'I am Malala' ('Jo em dic Malala').

Discurs a les Nacions Unides

Amb motiu del seu 16é aniversari, Nacions Unides va homenatjar Malala i la jove va donar el seu primer discurs a l'ONU, davant de 1.000 joves de tot el món (a la foto).
Així, vestida amb un xador rosa pertanyent a l'expresidenta Benazir Bhutto, assassinada el 2007, Malala Yousafzai es va convertir en la veu dels 47 milions de nens i nenes sense escolaritzar al món.

"Agafem els nostres llibres i bolígrafs. Són les nostres més poderoses armes. Un nen, un professor i un llibre poden canviar el món. L'educació és l'única solució".