dimarts, 10 de desembre del 2013

Feliç dia dels Drets Humans!

"En cas de persecució, tota persona té dret a cercar asil, i a gaudir-ne en qualsevol país". (Article 14.1). "Tota persona té dret a l'educació". (Article 26)

Nous refugiats al Centre de Trànsit Nyakabande al sud-oest d'Uganda. Molts van poder portar les seves pertinences amb ells quan van fugir de les seves llars. UNHCR/L.Beck

Avui, 10 de decembre, celebrem el Dia dels Drets Humans, una data que commemora la signatura en 1948 de la Declaració Universal dels Drets Humans. I ho fem amb el record de Nelson Mandela, mort fa 5 dies, un referent universal per la seva lluita incansable per la igualtat i els drets de les persones, més enllà del color de la seva pell, el seu estatus social i el seu gènere.
Nelson Mandela
Són moltes les persones que treballen a diari pels drets humans des del seu àmbit d'actuació: l'escola, el barri, les zones en conflicte o els camps de refugiats. I un exemple és l'Angèlique Namaika, recent premi Nansen de l'ACNUR, que treballa al nord-est de la República Democràtica del Congo ajudant a les dones víctimes de la violència. 
No obstant, no podem ignorar que diàriament molts d'aquests principis s'infringeixen, lluny i a prop de la nostra societat. Per això queda molt camí per recórrer. Perquè els articles 14 i 26, i tota la resta de valors recollits en la Declaració, es compleixin sense excuses.
Són molts els lluitadors i lluitadores pels drets humans, el nostre codi bàsic de convivència universal. Alguns més coneguts com Mandela, Malala o Sor Angèlique; altres amb una feina diària menys coneguda però igual de necessària. 
Són gent normal, com tu, que aposten per la pau i la justícia i es converteixen en herois i heroïnes . Per tant, avui tenim molt per celebrar. 

I tu, a qui li dediques el Dia dels Drets Humans?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada