dimecres, 18 de setembre del 2013

Felicitats germana Angélique!


Ja hem tornat de les vacances, amb moltes ganes de presentar-vos les novetats del projecte 'Jo em dic Brisa, i tu?', per a que des de les escoles i espais pugueu promoure amb el suport de Catalunya amb ACNUR la realitat de les persones refugiades.

Però abans volem compartir amb vosaltres una gran notícia: la concessió del premi Nansen, el més prestigiós de l'ACNUR, a la monja congolesa Angélique Namaika.

Namaika, a través del seu Centre per a la Reintegració i el Desenvolupament, ha ajudat a transformar les vides de més de 2.000 dones i nenes que han estat obligades a fugir de les seves llars i que han patit abusos, principalment a mans del grup rebel Exèrcit de Resistència del Senyor (Lord Resistance Army - LRA - per les seves sigles en anglès). Moltes de les dones a les quals ha ajudat han patit segrests  treballs forçosos, pallisses, assassinats, violacions i altres abusos dels drets humans.

La pròpia Angélique va ser desplaçada per la violència el 2009 quan vivia a la ciutat de Dungu, a la província d'Orientale de la República Democràtica del Congo. Conèixer el dolor d'haver de fugir de la seva llar és, en part, el què la mou a treballar cada dia per ajudar els que ho necessiten.

Des de 2008 s'estima que unes 320.000 persones s'han vist forçades a fugir de la província d'Orientale i, en alguns casos, en diverses ocasions. Un informe, elaborat per l'ACNUR i el Centre de Seguiment de Desplaçament Intern (IDMC per les sigles en anglès), subratlla que la violència de l'LRA ha provocat un trauma greu i durador tant per als segrestats com per als centenars de milers de persones que encara tenen por de tornar a casa.

Aquest premi ens permet conèixer millor a una de tantes persones que dediquen la seva vida a lluitar contra la injustícia i la dignitat de les dones refugiades.


Necessitem més Angéliques i més Malalas. Canviem el guió!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada